Tag-ul <img/>

Despre imagini

Pentru a da un aspect plăcut unui document se pot adăuga imagini în pagina web.

Formatul imaginilor care sunt adăugate în document și să fie recunoscute de browser pot fi: GIF, JPEG/JPG, PNG, BMP, TIFF. Dintre care cele mai folosite formate pentru imagini sunt GIF si JPEG.

Sintaxa

Pentru a introduce o imagine într-un format HTML se foloseşte tagul:

<img src="URL" alt="text" align="valoare" width="valoare" height="valoare" border="valoare" hspace="valoare" vspace="valoare" />

Atribute

EXEMPLU

În exemplul următor imaginea este așezată în partea din stanga și înconjurată de text care este scris cu ajutorul primul paragrafului, iar a doua imagine este poziționată la dreapta, înconjurată de text.

<!doctype html5>
<html>
<head><title>Imagini</title></head>
<body>
<img src="poza.jpg" alt="Poza" width=100 height=100 align="left" />
<p >
Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web. Text scris in pagina web.
</p>

<img src="poza.jpg" alt="Poza" width=200 height=200 align="right" hspace=5 vspace=5 />
<p style="color:red; font-family: Arial;">
ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web. ALT Text scris in pagina web.
</p>
</body>
</html>
Clik aici pt vizualizare exemplu

Fişă de lucru

  1. Scrieţi codul HTML de mai sus într-o pagină web şi rulaţi într-un browser.
  2. Modificaţi parametrii tagurilor utilizate.
  3. Modificaţi pagina web pentru hobby-ul preferat adăugând şi imagini.